Получете БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА с всяка поръчка над 60 лв!
Вход в
Моят профил
0
Моята количка
0.00 лв.
Получете БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА с всяка поръчка над 60 лв!
сексуална ориентация

Колко са видовете сексуална ориентация?

И как се различават от сексуалната идентичност


Понятията сексуална ориентация и сексуална идентичност често се използват като термини с еднакво значение. Всъщност това са две много различни неща. Ще ви запознаем със значенията и на двете, както и по какво се различават.

Сексуалната идентичност описва как даден човек възприема себе си и своя пол. В това число също така се включват неща като личностни характеристики, ценности, както и очаквания към самия себе си. Самият термин „сексуална идентичност“ се отнася по-скоро за собственото лично възприятие, отколкото до сексуални отношения с други хора. Или с други думи – как виждате и възприемате самия себе си. Следователно сексуалната идентичност е нещо изключително лично и строго индивидуално, което ви отличава.

Що се отнася до сексуалната ориентация, тя вече включва и други хора, тъй като се отнася до сексуално привличане. Тук главната тема е към кой пол даден човек се чувства привлечен. Същевременно, при определянето на видове сексуалност играят роля и доста други фактори. Сексуалната ориентация включва хетеро-, хомо-, би-, но също така и пан- и асексуалност.

Видове сексуална ориентация между двата пола

Това да си наясно със сексуалната си ориентация е важно и може да допринесе за по-добър сексуален живот. По-долу са изредени най-често срещаните сексуални ориентации, при които съществуват два пола – мъжки и женски:

Хетеросексуалност: В тази форма сексуалното привличане е изцяло насочено към противоположния пол. А именно: жените харесват мъже, а мъжете – жени.

Хомосексуалност: Привличането е към представители на същия пол. Например: жени харесват жени. Жените, които са сексуално привлечени от жени се наричат лесбийки, а хомосексуалните мъже се наричат гейове.

Бисексуалност: При тази сексуална ориентация съществува привличане както към противоположния пол ,така и към представители на същия. Например: една жена изпитва привличане както към жени, така и към мъже.

Често срещано явление е сексуалните ориентации да не са рязко разграничени. Възможно е човек, който е предимно хетеросексуален да има изолирани хомосексуални връзки или сексуални контакти. Друг пример би бил: хомосексуален човек, който е имал период в живота си, в който е имал хетеросексуална връзка.

Сексуалните идентичности и ориентации, които не се основават на двете строги категории за пол (мъж, жена) и/или хетеросексуалност, се наричат queer (куиър). В това число се включват сексуални ориентации като би- и хомосексуалност, но също и всички сексуални идентичности като транссексуалност и интерсексуалност.

Сексуалните идентичности и ориентации не бива да се бъркат или да се поставят на едно ниво. Лицата, които считат сексуалната си идентичност като еднаква с биологичния си пол, се наричат цис. Но знаейки, че някой е цис, не ни подсказва каква е неговата сексуална ориентация.

Други видове сексуалност

В допълнение към по-горе споменатите видове сексуална ориентация, съществуват видове сексуалност, които предполагат повече от два пола или при които привличането е насочено към малко, всички хора или към никого.

Пансексуалност: Пансексуалните хора изпитват привличане към други, независимо от тяхната сексуална идентичност – цис-жени, транс-жени, както и небинарни хора, които не се възприемат, нито като мъже, нито като жени.

Полисексуалност: Тук привличането е към различни, но определени видове сексуална идентичност. Това ще рече, че все пак има видове идентичност, които може да не допадат на полисексуалните хора. Например, човек бива привлечен от транс-жени, интерсексуални хора, но не и към цис-мъже. Полисексуалността няма нищо общо с полиаморията, като това са два коренно-различни понятия.

Асексуалност: Асексуалните хора не изпитват сексуално привличане към когото и да било. Все пак съществуват различни нива, например сивата сексуалност е форма, при която има слабо или рядко срещано сексуално привличане.

Демисексуалност: Често тази сексуална ориентация се разглежда като вид асексуалност. Тук привличането е само и единствено към хора, с които човекът има и емоционална връзка.

Полова и сексуална идентичност

Половата или сексуална идентичност се отнася до това, с какъв пол се самоопределя даден човек – дадения му при раждане или друг. Това се доказва, като сравнително сложен въпрос в последно време. Съществуват доста хора, които водят вътрешна борба, когато половата им идентичност не съвпада със сексуалната.

Добре е да сте запознати със следните термини:

Небинарни: Това са хора, които не се причисляват към конкретен пол.

Трансджендър: Хора, които не се идентифицират с пола, даден им при раждане, или не се идентифицат само с него, но и с друг.

Интерсексуални: Хора, притежаващи както мъжки, така и женски сексуални характеристики. В това число са включени вариации във физическите полови характеристики като полови органи, фигура, коса, мускулна маса и др.

Цис: Хората, чиято идентичност е еднаква с тази, определена при раждане (поло по рождение).

Куиър (Queer): Събирателен термин за всички, които не отговарят на хетеросексуалната норма.

Обобщение – Сексуална ориентация и идентичност

Термините „сексуална ориентация“ и „сексуална идентичност“ описват коя от различни видове сексуалност е привлекателна и към кой от половете се чувстват, че принадлежат.

Това може да се раздели на различни видове ориентации. ЛГБТКИА+ е съкращение за лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър, интерсексуални, и асексуални хора.

Съществуват различни фактори, които съставят сексуалната идентичност.

Половата идентичност е това, което човек възприема като собствен пол. При изразяването на пола се описва как човек изглежда пред другите, както и с какъв пол биха ви свързали. Всякакви физически характеристики се отнасят към пола, даден на човек при раждане и следователно са вродени.

Всички тези фактори играят роля при определянето на вашата сексуална ориентация и сексуална идентичност!

Нашето обещание към вас

Неутрална опаковка

Продуктите, които получавате от нашия онлайн магазин, са анонимно опаковани, без логото на KEX да присъства където и да било.

30-дневно право на връщане

Имате възможност да върнете продуктите в оригиналната им опаковка в рамките на 30 дни.

Пазарувайте безопасно

Този сайт използва криптиращ SSL протокол и инфраструктурата за плащания на Borica, за да гарантира безопасно пазаруване.

Безплатна доставка от 60 лв

Разходите за доставка са между 5 и 8 лева, но достигането на стойност на поръчката от 60 лева ви дава право на безплатна доставка.
Абонирайте се за най-секси бюлетина
Получавайте персонализирани оферти, първи прегледи на продукти, отстъпки и още секси неща в своя имейл!


    preloader