Всички поръчки ще бъдат изпратени на 05.12!
Вход в
Моят профил
0
Моята количка
0.00 лв.
Всички поръчки ще бъдат изпратени на 05.12!
секс по време на цикъл

Секс по време на цикъл: 12 въпроса и отговора

Правенето на секс по време на цикъл не е мръсно или опасно за здравето занимание – всичко, което ви харесва, е позволено.

От медицинска гледна точка няма нищо, което да представлява пречка за секса през целия женски цикъл – менструалният цикъл не прави изключение. Въпреки това много жени (и техните партньори!) се чувстват несигурни. Това може да се дължи на липсата на познания по темата. В някои религии или култури сексът по време на менструация е необичаен и темата се възприема като табу. Основата за добър секс по време на цикъл са доверието и да чувствате, че тялото ви го желае. В следващите редове ще намерите 12-те най-често срещани въпроса и техните отговор за секса по време на менструация.

Въпрос 1: Мога ли да правя секс по време на цикъл?

От медицинска гледна точка отговорът е категорично „да“. Вагиналният, аналният и оралният секс са разрешени по време на менструация. Това включва и първите дни на обилно кървене. Все пак си струва да се отбележи, че личните решения относно сексуалната активност по време на менструация могат да бъдат повлияни от морални, религиозни или индивидуални причини. Всеки човек има собствено право да направи този избор в съответствие със своите убеждения и предпочитания.

Въпрос 2: Нехигиеничен ли е сексът по време на цикъл?

Менструацията е естествен процес, при който се отделя маточната лигавица. Важно е да се признае, че сексуалната активност по това време не нарушава този процес, нито е нехигиенична или несанитарна както за жената, така и за нейния партньор. Обичайните насоки за интимна хигиена и грижи важат и по време на менструация, така че няма нужда от някакви особени или специални предпазни мерки.

Въпрос 3: Опасен ли е секса в този период?

Сексуалната активност по време на цикъл по принцип е безопасна за здрави партньори. Практикуването на безопасен секс с използване на презервативи остава важно за предотвратяване на предаването на болести през целия менструален цикъл, а не само по време на менструация.

Въпрос 4: Как е най-добре да се практикува секс по време на цикъл?

Най-важното е вашето удоволствие и комфорт! Не се притеснявайте да изследвате всички секс пози, които обикновено ви харесват и по време на менструация. За тези, които са нови в правенето на секс по време на цикъл, може да опитате да правите секс под душа или във ваната – някои двойки смятат, че това е по-удобно и успокояващо.

Въпрос 5: Какво да правя с тампона?

Обикновено тампоните трябва да се свалят, преди да започнете да правите секс. Има обаче изключение от това правило: меките тампони могат да се използват без проблем. Важно е да се отбележи, че поставянето на тампон непосредствено преди секс не е препоръчително, тъй като може да предизвика сухота.

Въпрос 6: Може ли да се забременее при секс по време на цикъл?

Зачеването наистина е възможно дори по време на менструация. Въпреки че менструацията не се смята за един от най-плодородните дни в менструалния цикъл, сперматозоидите могат да оцелеят няколко дни в женското тяло и потенциално да оплодят яйцеклетка на по-късен етап. Следователно, ако няма намерение да се зачева, остава изключително важно да се използва контрацепция по време на сексуална активност, дори ако тя се случва по време на менструация.

Ако все пак забременеете, може би ще ви е интересно да прочетете и статията ни за секс по време на бременност?

Въпрос 7: Нормално ли е да изпитваме повече/по-малко удоволствие от секс по време на цикъл?

Изпитването на удоволствие се влияе от хормоналните промени при жените, които естествено се променят по време на менструалния цикъл. Нормално е усещанията да се променят с течение на времето. По време на менструация някои жени може да открият, че желанието им за секс е по-ниско от обикновено. Същевремнно важи и обратното, има жени, които намират секса по време на цикъл за особено приятен. Тези настроения варират индивидуално и са напълно нормални.

Въпрос 8: Как влияе менопаузата на секса по време на менструация?

Менопаузата бележи значителна промяна в менструалния цикъл на жената, която в крайна сметка води до преустановяване на менструацията. В преходната фаза менструалните периоди могат да станат по-дълги от преди, което може да окаже влияние върху сексуалността на жената. Вагиналната сухота е често срещан проблем, който може да се засили по време на менопаузата, но може да бъде облекчен с използването на лубриканти.

Въпрос 9: Как влияят методите за контрацепция?

Някои методи за контрацепция наистина могат да повлияят на продължителността и интензивността на менструалния цикъл, което впоследствие се отразява на секса по време на цикъл. Например медната вътрематочна контрацепция може да доведе до малко по-силна менструация, а хапчето – до по-лека. Хормоналните варианти като вътрематочната спирала или контрацептивният имплант могат дори да доведат до липса на менструация с течение на времето. Някои жени умишлено избират специфични контрацептиви, за да предизвикат положителни промени в менструацията си и съответно в сексуалните си преживявания.

Въпрос 10: На мъжете или на жените повече им харесва да правят секс по време на цикъл?

Склонността към менструален секс се формира от различни фактори, включително възпитание, културни влияния, лично възприятие на тялото и опит в минали връзки. Полът не е основният определящ фактор. Както мъжете, така и жените проявяват балансирана склонност към сексуални действия по време на менструация, като еднакъв брой от тях имат положително отношение към нея.

Въпрос 11: Моят партньор е отвратен – какво да правя?

Когато единият партньор е склонен към секс по време на цикъл, а другият не е, ефективната комуникация е от ключово значение. От решаващо значение е да се разберат основните причини за тяхната позиция. Дали тя наиситна се корени в отвращение или в просто намалено желание? Откритият разговор често може да достигне и разреши проблема, като се използват „Аз“ изречения за изразяване на мисли, без да се обвинява другият човек. Ценно е също така да се проучат потенциалните компромиси: като например използването на тампон за намаляване на кървенето, заемането на алтернативни пози или извършването на сексуални дейности само в по-леките дни на менструацията.

Въпрос 12: Болки при менстурация – секс по време на цикъл: имат ли връзка?

Когато менструалните болки са силни, желанието за секс понякога намалява. От друга страна, оргазмът може да има спазмолитичен ефект. Болката се потиска от освобождаването на хормоните на щастието, поне временно. Обикновено не би трябвало да има болка от полов акт дори по време на менструация. Въпреки това вагиналната сухота може да се приеме като болезнена. Менструалният секс трябва да е забавен и да не предизвиква неприятни чувства: Затова говорете открито с партньора си и с гинеколога си, ако изпитвате болка по време на секс.

Въпрос 13: Могат ли да се използват секс играчки по време на цикъл?

Абсолютно – можете да използвате секс играчки без проблем. Единственото, за което трябва да внимавате е спазването на висока хигиена.

Нашето обещание към вас

Неутрална опаковка

Продуктите, които получавате от нашия онлайн магазин, са анонимно опаковани, без логото на KEX да присъства където и да било.

30-дневно право на връщане

Имате възможност да върнете продуктите в оригиналната им опаковка в рамките на 30 дни.

Пазарувайте безопасно

Този сайт използва криптиращ SSL протокол и инфраструктурата за плащания на Borica, за да гарантира безопасно пазаруване.

Безплатна доставка от 60 лв

Разходите за доставка са между 5 и 8 лева, но достигането на стойност на поръчката от 60 лева ви дава право на безплатна доставка.
Абонирайте се за най-секси бюлетина
Получавайте персонализирани оферти, първи прегледи на продукти, отстъпки и още секси неща в своя имейл!


    preloader